Zgloszenie kasy fiskalnej terminy

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

https://www.grupa-wolff.eu/biuro-projektowe/odpylanie/jak-dzialamy/

W pracy w klubach gastronomicznych możemy wystąpić dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie zaczynane stanowi w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i codzienną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste zdanie. Dodatkowym atutem jest szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co powiększa ich przestrzeganie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć odpowiednie wymiary, zezwalające na jej swobodne wykorzystywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a dodatkowo nowy i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na dokładne monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z znaczniejszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można osiągnąć na ten obowiązek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć ofertę jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z podstaw jej przeżywania i jedności z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.