Z czekolada w kuchni churros

Czekolada jest drinkiem z najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, udziela się ją w moc wersjach. W prawie wszystkim sklepie można nabyć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stanem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w finale tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dużo w procesie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów tworzy ona właściwość sypką, którą mieni się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się zarówno na ciepło kiedy również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.