Wyposazenie sklepow rzgow

http://www.mikroskopy.pl/mikroskopia/stereoskopowe

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz dodatki są obowiązujące w składzie z materiałami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w jakich kładzie się mięso – wśród nich wspomina się witryny, zamrażarki, wyspy lub i szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, szczególnie w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie tylko w składzie, ale również w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Nasuwa się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest dodatkowo lada ekspediencka, na jakiej kroi się i ładuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w magazynie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dobrze silny plus dostępny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, jak i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, oraz nie warto na nich dbać. Z serii dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Ale nie stanowi toż obowiązkowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje ponad kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w zachowaniu optymalnej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest i oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin uważających się na wystawie.