Prozniowe pakowanie soku

Próżniowe pakowanie żywności jest najszczęśliwszym systemem na pokrycie jej przed zepsuciem. Z ostatniej drogi korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można dać akcesoria do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w worku foliowym, lub w pojemniku do tego przeznaczonym. Dania te są zgrzewy na ściany worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym dobrą wilgotność, konsystencję, smak i dodatek, a zarazem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na metoda działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w jakiego wnętrzu zapisuje się worek wraz z artykułem. Jej wielką zaletą jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu sprawia się powtarzalność procesu pakowania, oraz możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Cechą jest jeszcze możliwość wykorzystania w procesie produkcji, dużo tanich worków typu PA/PE, co dobrze ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na placu jest zdrowy wybór pakowarek komorowych, co idzie na jej prawidłowy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich sposobów, oraz wielkości. Dedykowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym wewnątrz produktem, wydobywa się na zewnątrz, oraz do zabiegu, na listwę zgrzewającą, wkłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe idą na pakowanie produktów o ciekawych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Wadą jest ponad bardzo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa wydajność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są szczególnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.