Pakowanie prozniowe gastronomia

Produkty spożywcze coraz częściej kładzione są w typowych warunkach, aby wydłużyć okres ich noszenia i dodatkowo zmniejszyć ryzyko zepsucia przy kontakcie z powietrzem czyli z drugimi materiałami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności znajduje się nie właśnie w biznesach, lecz i w obiektach gastronomicznych albo w domowych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe idzie na przechowywanie żywności w własnych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Do ostatniego punktu wykorzystuje się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których przenoszone są produkty żywnościowe. Następnie mając ze profesjonalnych urządzeń z pojemnika lub worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik czy worek jest dodatkowo, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jeszcze zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co powoduje próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania różnych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso pewno stanowić magazynowane przez 26 miesięcy, znacząco rozciąga się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, trzymanych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, lecz i grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W wnętrzach prywatnych poleca się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania produktów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi stanowić umieszczane nie przez 2 dni, ale przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, a jedno wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych może stanowić więcej przechowywana odzież, która zajmuje niewiele miejsca dzięki zastosowaniu próżni do pakowania.