Oplacalnosc produkcji papieru toaletowego

Pewien okres temu w Prawdziwej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do wykonywania mało na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w sklepach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w praktyce zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na pozyskanie rynku, a sama jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

system zarządzania dokumentami

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny potrafi stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać mało daleko na sprawdzone produkty odpowiedniej kondycji zamiast truć organizm...