Kasa fiskalna expert

Kuchnia polska buduje się w przewadze na daniach mięsnych. To od zabiegu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można sprawiać tego, gdyby jesteśmy pomysł schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o czystości w sukcesu wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie ono soczyste i miękkie. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi owo istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wykonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę oraz będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im niższym ogniu będziemy to sprawiać, tym właściwie. Mięso komponuje się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt szybka i piękna temperatura powoduje, że stoi się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i styl.