Artykuly spozywcze zawierajace zelazo

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

http://bdtech.pl/grupa-wolff/pdf/katalog-ex/06-sygnalizacja-optyczno-akustyczna-ex-grupa-wolffpdf/

Poglądów na to, w jaki system zapobiegać marnotrawstwu życia jest wysoce, oraz jedynym z nich istnieje częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje więc mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z szerszej folii, tym dużo odporny), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE ukazuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają zapachu oraz zapachu, nie przekazują mu swoich stronie), niektóre kształtują się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to wysoka recepta na przeszkoda marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można traktować także w gospodarstwach domowych.